V rámci 10. kola 4. Moravskoslezské ligy přivítáme nováčka soutěže, celek FC Kuřim. Začátek utkání je v sobotu od 10:15 hodin na stadionu Na Losích.

Kuřimský fotbalový klub, jenž byl založen v roce 1931 má za sebou tři úspěšná období. První je spojeno s trojnásobnou účastí v tehdejší druhé nejvyšší soutěži v poválečném období. Druhé přišlo na začátku devadesátých let po spojení klubu s mecenášem Bočkem, kdy kuřimští působili v Moravskoslezské divizi. Aktuální vzestup kuřimské kopané je spojen s příchodem bývalého prvoligového trenéra Svatopluka Habance v roce 2021, který si vzal pod křídla kompletně celý sportovní úsek. Za jeho tříletého působení v Kuřimi postoupili do vyšších soutěží nejen muži, ale také žáci a dorost.

Po letním Habancově odchodu do třetiligového Ústí, kde dříve úspěšně působil, převzal tým trenér Tomáš Abrahám, další bývalý prvoligový fotbalista. Po postupu vsadil nováček soutěže na hráče, kteří postup vybojovali, tým byl jen lehce okysličen. Na závěr letní přípravy sehráli kuřimští fotbalisté dva pohárové zápasy. Nejprve v 1. předkole vyřadili v Rousínově domácí Tatran po výsledku 1:0. Generálkou na 4. MSL byl na hřišti v Čebíně souboj s Novým Městem na Moravě. Po vítězství 4:1 postoupili kuřimští fotbalisté do hlavní fáze soutěže. Los 1.kola jim přidělil třetiligový Start Brno.

Do soutěže vlétli kuřimští doslova jako uragán. Po vítězství 3:0 s Bohunicemi a 7:0 v Třebíči se usadili na čele. Ve třetím kole však přišla porážka 2:4 s překvapivým lídrem z Velké Bíteše.

Následující středeční utkání v rámci 1.kola Mol Cupu kuřimští zvládli na výbornou když po výsledku 1:0 vyřadili brněnský Start. Za odměnu jim byl nalosován atraktivní soupeř v podobě 1.FC Slovácko.

Ve 4. lize se Kuřim na vítěznou vlnu vrátila ve čtvrtém kole vítězstvím 1:0 v Humpolci, které poté potvrdila domácím výpraskem 6:0 s rezervou Líšně. Po prohře 1:0 ve Žďáru nad Sázavou se kuřimští na 2.kolo Mol Cupu naladili výhrou 2:0 ve Velkém Meziříčí.

Ve středu 25.9. pak stála před kuřimskými výzva, pojmenovaná jako „Zápas historie klubu“ a druhý nejdůležitější zápas po přátelském utkání s reprezentací ČSSR z roku 1961. Před zraky 1675 diváků se sice 1.FC Slovácko gólem „exbaníkovce“ Dyjana De Azeveda brzy ujalo vedení, ale druhá branka, která by utkání definitivně rozhodla, nepřicházela. Naopak to byli domácí, kteří se po hlavičce kapitána Vítězslava Bárty z 56. minuty dočkali vyrovnání. Hostující tým však postupně utahoval šrouby a o postupu rozhodl góly ze 71. a 93. minuty střídající útočník Matyáš Kozák hostující na Slovácku z pražské Sparty.

Náročný týden zakončila Kuřim v neděli, kdy hostila Ždírec nad Doubravou. Domácí se v utkání i přes výraznou převahu a množství šancí nedokázali dlouho prosadit. Hosté tak v 78. min. chytře zahraným přímým kopem a o dvě minuty později po brejku do rozhozené obrany odskočili do dvoubrankového náskoku, které stačili kuřimští již pouze zkorigovat brankou Srba.

Jak je z předešlých řádků vidět, čeká v sobotu naše fotbalisty opravdu velmi těžký a ambiciózní soupeř. Zveme tak všechny příznivce brodského Slovanu, aby přišli povzbudit náš tým v historicky prvním vzájemném zápase s kuřimským FC a také v boji o prodloužení dvouzápasové vítězné šňůry.