Tentokrát nám zhodnotil podzimní vystoupení svých svěřenců trenér Jan Doležal, který společně s Jardou Zimprichem vede "B" tým starších žáků FC Slovan HB.

Trenére mohl bys nám v pár větách zhodnotit podzimní část sezóny?

Tak určitě. Podzimní část mohu hodnotit určitě pozitivně. Celkový herní projev mužstva se neustále zlepšuje. Pozitivně bych hodnotil i některá prohraná utkání, kde jsme rozhodně nepůsobili jako fotbalově horší mužstvo. Bohužel v těch zápasech došlo ve většině případů k hrubým individuálním chybám, které pak odneslo celé mužstvo prohrou. Vítězná utkání jsme hráli s přehledem, kdy po několika minutách zápasu, případně od začátku 2. poloviny, pochyb o vítězi.

Máš nějaká utkání, které chceš v rámci podzimu vyzdvihnout?

Je jich více. Ale asi nejlepší zápas jsme předvedli v Herálci (0:9), kde jsem nenanezl žádné negativum, to byl asi jediný zápas kde pracovali všichni hráči tak jak měli, včetně kluků na střídačce. Jako druhý bych vyzdvihl sice prohraný, ale pro kluky velmi poučný zápas v Ledči (7:4). Zde byl vstup do zápasu absolutně mizerný a po poločase jsme prohrávali 5:0. Po poločasovém vysvětlení a určitému namotivování hráčů od trenérského štábu začali kluci předvádět fotbal který po nich chceme a to na co mají. Sice už jsme manko nestáhli, ale stav druhého poločasu 2:4 v náš prospěch byl pozitivní.

A nějaké nepovedená utkání se také našla?

Spousta, pohrané zápasy díky individuálním chybám, nedůrazu a nasazení. Když hrajeme proti týmu, kde hraje 8 hráčům sice mladších fyzicky i fotbalově slabších, ale za nás má v tu chvíli o fotbal zájem hráčů 5 a zbytek je ještě uprostřed střílečky na mobilu, je to pak těžké a bohužel se to stává hráčům, kteří jsou v jiných zápasech jedni z nejlepších.

Nejvíce mě asi mrzí dva zápasy. V Mírovce prohra 3:0, kdy jsme si dali víceméně 3 vlastní góly. Dva byly plně vlastní a jeden po vypuštění herní situace a hráč šel na prázdnou bránu. S Mírovkou jsme sehráli již více zápasů a vždy to bolelo a díky určitému strachu, který kluci nedokázali překonat a nedokázali se díky tomu prosadit. Druhý v Přibyslavi, kde byl náš projev asi nejhorší ze všech zápasů. A to hlavně v nasazení a týmovosti. Přibyslav byla výborně připravená, jejich hráči do jednoho plnili to co měli a přesně to nám chybělo.

Jak vypadal herní projev týmu v průběhu podzimu?

Náš herní projev má stoupající tendenci, ale náš projev nejsme schopni udržet ve všech zápasech a je to jak na houpačce. Jeden zápas bezchybný výkon a druhý, jak kdyby hrál někdo jiný.

Kádr už jsme nakousli, ale vyzdvihl bys nějakou individualitu po podzimní části?

Vyzdvihl bych asi sedm hráčů, ale jmenovat budu jen tři, u kterých vidím jejich nejvyšší přínos pro mužstvo. První je Martin Hrančík (2010), který po loňské sezoně, kdy byl jeden z nejlepších střelců přeboru začal pracovat více pro tým a připravovat šance i ostatním. Dalším je Maty Fiala (2009), který začal s fotbalem minulý rok, ale postupně se stává leaderem týmu. Je fyzicky extrémně zdatný a pokud zapracuje více na fotbalovosti a fotbalovém myšlení, tak ho v béčku dlouho neudržím. Jako třetí je Petr Skála (2009). Ač fyzicky či fotbalově není úplně nejlepší, jeho zkušenosti z A-týmu a jeho nadšení do fotbalu celkově mužstvu velmi prospívají, kromě tedy toho, že je po podzimu nejlepší střelec týmu a hlavně chce na sobě pořád pracovat.

Jaké jsou cíle v zimní bloku a do jarní části sezóny?

V zimním bloku jsou cíle ve zvyšování fyzické kondici a rozvoji fotbalových dovedností. Největší důraz ale budeme klást na fotbalové myšlení hráčů, to je naše alfa a omega všech zápasů. A pokud se nám to alespoň částečně podaří, věřím že náš jarní cíl nejen vyhrát všechny jarní zápasy, ale hlavně fotbalově přehrát všechny týmy v přeboru.

Na závěr bych chtěl poděkovat především svému co-trainerovi Jardovi Zimprichovi, který svými tréninkovými jednotkami, zkušenostmi a jiným pohledem přispěl k výraznému zlepšení herního projevu mužstva. Dále rodičům hráčů za podporu a určitě i všem hráčům, kde jejich chuť do fotbalu mi pomáhá k určitému relaxu a odpočinku od všedního života.