Přinášíme Vám rozhovor s trenérem druhého nejdůležitějšího týmu v hierarchie FC Slovan. Lodivod kategorie U19, Radek Háněl, nám zhodnotil podzimní část sezóny a představil nám výhled na jaro.

Trenére mohl bys nám v pár větách zhodnotit podzimní část sezóny?

Podzimní část sezóny se mi nehodnotí úplně nejlíp, jelikož jsme do ní vstupovali s jasnými cíli, které jsme si dali před začátkem. Bohužel jsme skončili hodně za očekáváním. Po konci podzimu jsme na 11.místě se 14 body a skórem 29:27. Kde jsme nasbírali 3 výhry, 5 remíz a 7 proher!!! Díky tomu nás na jaře čeká hodně tvrdé práce, abychom co nejdříve nahráli dost bodů a pohybovali se v klidném středu tabulky.

Máš nějaká utkání, které chceš v rámci podzimu vyzdvihnout?

Mám, paradoxně je to zápas, který jsme prohráli. Jedná se o zápas v Rosicích. Soupeř z druhého místa tabulky s velmi dobrými výsledky, spoustou vstřelených gólů a celkově velmi dobře fyzicky připravený tým. Herně i po taktické stránce jsme ovšem byli po celý zápas lepším týmem, soupeř na nás nedokázal po celý zápas reagovat. Dostali jsme se do vedení, bohužel jsme nedokázali toto vedení udržet. V celém zápase jsme měli několik vyložených šancí, ale bohužel jak to bývá, tak přišla 92. minuta, kdy jsme dostali z protiútoku na 1:2! Za mě nejlepší zápas, který měl kvalitu a náboj. Hrálo se ve velkém tempu se spoustou šancí, jen jsme bohužel odjeli s prázdnou. Ale takové zápasy jsou pro kluky to nejlepší, dá jim to mnohem víc, než zápas který vyhrajou třeba 6:0.

A nějaké nepovedená utkání se také našla?

Určitě, v první řadě zápas na půdě posledního tým z Velkého Meziříčí, kde jsme prohráli 3:2. Kluci zápas jednoznačně podcenili, mysleli si, že to půjde samo! Soupeř nám dal ovšem lekci z produktivity, kdy třikrát vystřelil a dali nám 3 góly, my jsme měli snad deset vyložených šancí, ale vstřelili jsme jen 2 góly. Dalším zápasem je měření sil v Pelhřimově, kde jsme prohráli 2:0 naprosto zaslouženě. V tomto utkání nebylo z naší strany absolutně vůbec nic. Tam si někteří hráči museli uvědomit, že fotbal není jenom o nich, ale o celém týmu.

Jak vypadal herní projev týmu v průběhu podzimu?

Od léta jsme najeli na nový herní systém. Ten se nám celkem obstojně dařil aplikovat. V zápasech byly vidět základní principy, na kterých jsme v trénincích a na taktických přípravách pracovali. Ani se mi snad nechce mluvit o tom, jak jsme celou půl sezonu hráli pěkný fotbal, jak jsme herně přehrávali většinu týmu. Měli jsme spoustu zápasu, které jsme vedli. Bohužel ve většině případů jsme to nedokázali uhrát do konce a skončilo to buď remízou, kterých máme nejvíc v soutěži nebo prohrou! Téměř ve všech zápasech, kromě asi Pelhřimova, kde jsme podali nejhorší výkon sezony, jsme si v každém zápase vypracovali nespočet vyložených šancí. Bohužel naše koncovka byl náš největší podzimní soupeř.

Kádr už jsme nakousli, ale vyzdvihl bys nějakou individualitu po podzimní části?

Na začátku sezony jsme vstupovali do přípravy s 22 hráči a 2 gólmany. Báli jsem se, aby kluci měli herní vytížení, ale jak už to bývá, byli jsme rádi za tak široký kádr. Jsou období, kdy jsou někteří hráči zranění, nemocní nebo mají školní povinnosti. Někteří hráči chodili pomáhat B-týmu. Vždy se to vytřídilo. Jednoho hráče jsme museli do konce sezony vyřadit z kádru, pro jeho špatnou morálku, kdy vše vygradovalo, když se nedostavil na sraz mistrovského utkání v Rosicích. Toto bylo pro nás trenéry i celý tým nepochopitelné a mělo to jednohlasný verdikt, kterým bylo VYŘAZENÍ Z KÁDRU. Žádnou individualitu vyzdvihovat nebudu. Máme tým, který je velmi vyrovnaný, jednou se daří tomu, podruhé zase jinému. Někteří hráči si museli uvědomit, že nejsou víc jak tým. Těmto jsme to rychle s trenérem vysvětlili. Kluky vedeme k tomu, aby měli na prvním místě tým, vysvětlujeme jim, že největší síla je v týmu!

Jaké jsou cíle v zimní bloku a do jarní části sezóny?

V zimním období se musíme zaměřit na nabrání herní kondice, abychom byli schopni zápasy dohrávat až do posledního hvizdu. Spoustu zápasů jsme měli skvěle rozehraných, ale závěry jsme nezvládli. Můžeme se bavit, jestli to bylo herní kondicí nebo to bylo o hlavách kluků! Už jsem zmínil slovo „KONCOVKA“ , to je věc, která nás ohromně trápila celou podzimní část sezóny. To jsou naše hlavní dva cíle na kterých budeme v zimě pracovat.

Radku a máš něco závěrem?

Na závěr bych chtěl poděkovat svému kolegovi a zároveň trenérovi gólmanů dorostu, Milanovi Exnerovi a také našemu vedoucímu týmu Mírovi Kubátovi, který se o nás skvěle stará! Dále bych chtěl poděkovat dvěma hráčům, Patrikovi Chalupníkovi a Alexu Vašíčkovi, kteří u nás bohužel musí končit z důvodů náročnosti skloubit školu – fotbal – a dojíždění. Všem klukům děkuji za to, jak reprezentovali klub a přeji jim mnoho úspěchů, jak ve škole, tak po sportovní i osobní stránce.