Pepa Soural strávil většinu svých trenérských let u týmů mužského fotbalu. Nicméně to mu po ukončení činnosti u našeho A týmu nebránilo, aby převzal v roli hlavního trenéra velmi náročnou kategorii U12. Po půlroce můžeme říct, že to byla správná volba. Zkušený trenér, který má široký rozhled z mužských kategorií, nyní může své svěřence vychovávat a vést tak, aby ve starších kategoriích byli konkurenceschopní.

Pepo, jak hodnotíš první půlrok týmu v nejvyšší žákovské soutěži?

Do soutěže chlapci vkročili s velkým respektem a zároveň obrovským očekáváním. Postupně získávali více a více zkušeností s “velkým fotbalem” Hned výkon ve druhém utkání s favorizovanou Sigmou Olomouc byl pro všechny velkým povzbuzením. Během podzimu se kluci prezentovali střídavými výkony. Nejvíce je ovlivňovala síla soupeře a průběh zápasu. Pokud cítili šanci jejich výkon byl dobrý, v opačném případě tomu bylo naopak. Během celého podzimu jsme se snažili o konstruktivní rozehrávku od brankáře, většinou na krajní hráče a po zemi. Tato fáze se nám celkem dařila. Větší problémy jsme měli v dalších částech hřiště.

Zmínil jsi, že se kluci seznamovali s velkým fotbalem, můžeš nám to přiblížit?

Kluci při přechodu z přípravek nezažili v létě pouze změnu kategorie, ale nově jim svaz připravil také změny v oblasti pravidel hry. Změnila se jim velikost hřiště, počet hráčů v utkání i hrací doba. Ještě před několika měsíci kluci hráli na ¼ hřiště 5+1 a od léta si museli zvyknout na hru na hřišti velkém od vápna k vápnu ve formátu 8+1, což je opravdu velký rozdíl. Z mého pohledu je, ale tato změna jen ku prospěchu hráčů, kteří se tak daleko lépe připraví poté na přechod na standardní velké hřiště.

Co herní projev a výsledky týmu v této těžké soutěži?

Hráči se postupně herně projevovali a zkoušeli své schopnosti na různých postech. Navazujeme zejména na další rozvoj hráčů z hlediska individuálního výkonu, ale také je už nabádáme k respektování i týmového pojetí hry. Největší důraz jsme kladli na individuální techniku s míčem, osobní souboje, střelbu a zakončení. Mnoho z těchto záměrů v trénincích praktikujeme pod nastaveným „časo-prostorovým“ tlakem, což jsme poté místy viděli u hráčů i během utkání. Co se výsledků týče, tak ty v této kategorii nejsou tím nejdůležitějším, ale kluci již je samozřejmě berou na zřetel což je správně. Podzim jsme ukončili na 12. místě ligové tabulky s bilancí 4 výher, 1 remízy a 10 proher. Nastříleli jsme 38 branek a obdrželi 80 gólů. Myslím, že je to velmi slušná bilance, kterou na jaře budeme chtít vylepšit.

Podzimní výsledky týmu:

SK Líšeň 2:5, Sigma Olomouc 0:6, SK HS Kroměříž 2:5, FC Svratka Brno 4:2, FK Hodonín 3:3, 1.SC Znojmo 1:0, FC Vysočina 1:14, FŠ Třebíč 1:4, FC Žďas Žďár n.S. 9:2, FC Sparta Brno 4:2, FC Trinity Zlín 3:8, MFK Vyškov 4:6, FC Zbrojovka Brno 1:8, SK Prostějov 2:4, FC Slovácko 1:11

Jaké je složení týmu kategorie U12?

Náš tým se skládá z 19 hráčů, z nichž dva se střídají v brance jako brankáři, ale zároveň hrají i v poli, což zlepšuje jejich časoprostorovou orientaci. Chlapci si postupně zkoušeli různé posty a po vyhodnocení s trenéry se na “svých” postech snažili zlepšovat. U několika kluků je třeba ještě vice zapracovat na “pohybové kultuře”, pohybových dovednostech. Podařilo se nám získat do týmu další nové talentované hráče z okolí a v tomto bychom chtěli také na jaře úspěšně pokračovat.

S jakými cíli vstoupíte do jarních bojů?

Od jarní části soutěže (po jejím rozdělení do dvou výkonnostních skupin) očekávám vice těžkých, vyrovnaných utkání. Proto i od hráčů očekávám další progress, hlavně v kvalitě provedení herních situací, myšlení, rozhodování. Dále budeme pokračovat v rozvíjení individuální techniky, HČJ, střelbě a zakončení. Chtěli bychom zlepšit také psychickou, mentální sílu jednotlivých hráčů v krizových situacích. Zaměříme se na přípravnou fázi (2. třetinu hřiště). Za dodržení všech nastavených principů bych rád zapojil do hry, zápasů všechny hráče. Výsledek je nejdůležitější pro samotné kluky, tak věřím, že si dobrých výsledků užijí co nejvíce.