Míla Kozlík společně s trenéry Lukášem Koblížkem a Jindřichem Hranickým u týmu působí od jejich začátků. Nyní jsou druhým rokem trenéry týmu v ligové soutěži mladších žáků, což je nejvyšší soutěž, která se v této kategorii dá hrát. Do této sezóny ovšem došlo k reorganizaci soutěže a změně pravidel. O tomto všem jsme si společně s Mílou popovídali.

Jak hodnotíš Mílo právě skončenou podzimní část sezóny?

Očekávání byla určitě vyšší, než je pouhých 6 bodů z 15 odehraných utkání. Po loňské sezóně, ve které jsme po kovidové pauze naskočili do nejvyšší soutěže této věkové kategorie a v její podzimní části získali 7 bodů, jsme tentokrát očekávali větší bodový zisk. Vedlo nás k tomu přesvědčení, že navážeme na jarních poměrně slušných 12 bodů, ale hlavně na stále se zlepšující herní projev týmu a jednotlivých hráčů. Ačkoliv zlepšení hráčů i týmu vnímáme, bodové konto jsme nevylepšili. V 15 soutěžních zápasech jsme získali 6 bodů při skóre 51:172.

Co k tomu vedlo?

Důvody tohoto stavu jsou vnitřní a vnější. Mezi vnitřní patří naše výkonnost (schopnosti a dovednosti), přístup k tréninku i zápasu jednotlivců a také naše trenérské nastavení, kdy jsme výsledek zápasů měli až na druhém místě. Na první místo klademe snahu hráčů o konstruktivní řešení, aktivitu ve všech prostorách hřiště včetně takové hry brankáře. Vnější důvody bohužel neovlivníme, ale k fotbalu, stejně jako k životu patří.

Přiblížíš nám jak bude vypadat jarní část sezóny?

Soutěž se po podzimu rozdělí na dvě poloviny a na jaře budou na sebe narážet týmy
z 1. – 8.místa, respektive 9. – 16. místa podzimní tabulky. Pokud se na výsledky podíváme touto optikou, pak s týmy z první poloviny jsme neuhráli žádný bod a v osmi zápasech uhráli skóre 23:107. Přičemž první čtyřce (Zbrojovka, Slovácko, Zlín a Kroměříž) jsme vstřelili pouhé 4 góly oproti 58 inkasovaným. S týmy z dolní poloviny tabulky je bilance lepší. Zapsali jsme dvě vítězství a pět proher při skóre 28:65.

Jaká utkání se vám na podzim povedla?

První výhra přišla hned v prvním kole na hřišti v Líšni v poměru 10:5, druhá pak v derby se Žďárem v poměru 8:7. Kromě těchto i výsledkově povedených zápasů chceme vyzdvihnout výkony hráčů v prvních poločasech zápasů se „silnými týmy“ - Zbrojovkou Brno a Zlínem. Kdy kluci ukázali, že pokud se nebojí hrát s míčem, mohou se měřit s každým. Ve druhých poločasech těchto zápasů se však již projevila širší individuální i týmová kvalita v kádrech těchto soupeřů. Hodně na míči jsme také byli po celý zápas proti Kroměříži. Ta nás ale vytrestala v produktivitě a rychlých protiútocích a po porážce 1:10 jsme spokojeni být nemohli.

Byla i nějaká nepovedená utkání?

Mezi nejméně povedené utkání řadíme domácí zápas proti Třebíči (s výsledkem 3:15), kterou jsme loni dvakrát přehráli i porazili a nejtěžší porážku sezóny v poměru 1:19 jsme utrpěli v posledním kole na hřišti Slovácka. Hodně nás mrzí domácí prohra se Znojmem 3:5 a venkovní v Prostějově 0:4. V těchto zápasech jsme opět byli více na balónu a hrálo se před brankami soupeřů, ale také se naplno projevily naše slabiny. Těmi je větší kvalita v zakončení (zejména klid v něm), individuální i týmové chyby v rozehrávce na vlastní polovině, spolupráce a součinnost více hráčů v útoku i bránění.

Měli jste ještě nějaká jiná zápasová srovnání mimo ligovou soutěž?

Kromě ligové soutěže jsme se zapojili do kvalifikací Poháru mládeže. V prvním turnaji jsme byli suverénní jak výkonnostně, tak výsledkově a postoupili jsme do další fáze z prvního místa. V druhé fázi jsme už tak nedominovali a nepodařilo se nám překonat soupeře zaměřené především na bránění a rychlé protiútoky. Proto jsme z poháru vypadli.

Mílo jak hodnotíš současný kádr U13?

Co se týče hráčského kádru je v něm aktuálně velký výkonnostní rozdíl, resp. rozdíl v přínosu pro obraz hry i dosažení výsledku v zápase. Zatímco někteří hráči odevzdávají maximum svých možností (schopnosti a dovednosti) za jakéhokoliv stavu skóre, jiní brzy rezignují a ztrácí motivaci. Na druhou stranu však věříme v individuální potenciál většiny z nich, a proto dostávají všichni šanci se rozvíjet v tréninku i v zápasech. Jsme si vědomi, že většina hráčů je narozená ve druhé polovině roku, což se v budoucích kategoriích, kdy biologicky dozrají, může proměnit ve výhodu. Také chceme co nejširší kádr dovést do starších žáků, kde přejdou na velké hřiště (nyní hrajeme od vápna k vápnu 8+1). Do podzimních 15 zápasů soutěže a dvou kvalifikačních turnajů Poháru mládeže zasáhli dva brankáři, kteří se pravidelně střídají a 16 hráčů v poli. Na vstřelených brankách se podílelo hned 14 z nich. Většina hráčů je schopná hrát na více postech sestavy, ale ačkoliv i většina z nich dokázala vstřelit branku, chybí nám oproti jiným týmům tzv. „rozený“ střelec, hroťák.

Máte už stanovené cíle do jarní části sezóny?

Konkrétní cíle pro jarní část sezóny budeme s hráči teprve řešit. Za trenéry (pokud budeme pokračovat ve složení Jindřich Hranický, Lukáš Koblížek a Miloslav Kozlík) to nadále bude aktivní hra všech hráčů na hřišti (v útočné i obranné fázi hry), odvaha s míčem jeden proti jednomu (i přesile), aktivita více hráčů do vápna soupeře, kvalita zakončení, atd.. Obecně pak přenos dovedností z tréninku do zápasů.

Mílo máš něco co by jsi chtěl ještě říct na závěr?

Jednoznačně chceme s trenéry poděkovat všem hráčům za jejich přístup jak v trénincích, tak ve většině utkání a rodičům za obětavost a podporu po celý uplynulý rok. Všem příznivcům Slovanu s trenéry přejeme krásně prožité vánoční svátky a úspěšný rok 2023.