Kategorie U14 má celkem široký realizační tým, který se skládá ze čtyř trenérů, kteří se snaží rozvíjet fotbalový potenciál svěřených hráčů. Hlavní trenér Marek Topolovský, pro nás, společně se svými kolegy Vlastou Dohnalem, Michalem Konečným a Lukášem Rajdlem vyhodnotili podzimní část sezóny a nastínili další práci s týmem.

Marku zhodnotil bys nám podzimní část sezóny?

Rádi bychom na tomto místě i s dalšími členy trenérského týmu (Vlastimil Dohnal, Michal Konečný, Lukáš Rajdl) psali o tom, jak se týmu dařilo a jak jsme spokojení s umístěním v tabulce soutěže. Nicméně realita je však jiná. V podzimní části soutěže bylo odehráno 13 soutěžních utkání, z nichž hráči U14 získali pouze 7 bodů (10 proher, 2 výhry a 1 remíza), skóre 18:70, v tabulce soutěže nám tak patří díky skóre třetí místo od konce.

Co je důvodem, kde hledat příčiny?

Kluci z ročníku 2009 byli rozdělení do třech týmů, část kluků odešla hrát okresní přebor za tým Havlíčkův Brod B /Okrouhlice, ti nejtalentovanější odešli posílit starší kluky do U15 a v U14 tak zůstal, jak se říká ten "zlatý střed". Ovšem tomu "středu" chybí lídři, tahouni a i když byl kádr doplněn o některé hráče z okolních vesnic a měst, týmu chybí hladovost po výhře, obětavost pro tým, odvaha. A právě tyto vlastnosti budou muset hráči U14 v sobě najít, pokud se budeme chtít v jarní části soutěže posunout v tabulce směrem nahoru.

Jak s realizačním týmem hodnotíte herní projev týmu?

Toto téma jsme intenzivně řešili s trenérským týmem během celé první poloviny podzimní částí sezóny 2022/2023. Neboť v této době jsme v každém zápase obdrželi první gól během prvních tří minut. Společně s hráči jsme hledali možné příčiny: nepřipravenost na zápas, malé sebevědomí, strach ze soupeře, z chyby. V porovnání s ostatními týmy je naše hra velice naivní, pomalá, nedůrazná. Někdy se nám zdá, jako by někteří z kluků už ani neměli chuť hrát, protože už dopředu vědí, že stejně prohrají. V rámci tréninků a zápasů chceme, abychom ve hře viděli TÝMOVOST, KOMUNIKACI, DŮRAZ. Bohužel často ve hře ani jednu z výše uvedených vlastností nevidíme, v týmu chybí lídři, kteří by tým táhli nahoru, podpořili ostatní kluky, když se nevede, pochválili, za to co se ve hře povedlo. Snažíme se společně hledat příčiny, ale zatím se moc nedaří. Nevíme, zda za naším slabým herním projevem stojí odchod „tahounů“ do U15, nebo jde o tým plný introvertů, kteří se stydí projevit se navenek.

Zajímavé, snažíte se na tyto věci zaměřit tréninkový proces?

V kategorii starších žáků už většinou bývá určeno, na jaké pozici bude hráč hrát a k tomu se zaměřuje i tréninkový proces a vysvětlují herní principy té dané pozice. U kategorie U14 však dochází během zápasů k velké rotaci jednotlivých hráčů, např. když hráč do zápasu nastupuje s tím, že jde hrát středního záložníka, ale první poločas dohrává jako levé křídlo, do druhého poločasu nastupuje jako pravý obránce a zápas dohrává jako stoper, tak všechny nacvičené principy a herní situace jsou ty tam. Mnohdy jsme tak dohrávali zápas a na lavičce nám nezůstal ani jeden hráč, i když na začátku jsme měli sedm hráčů na střídání. To samo o sobě hovoří za vše.

Jaké herní principy chcete zdokonalit?

Intenzita hry - pro některé naše hráče je intenzita hry nad jejich současné možnosti. S tím pak souvisejí další věci jako je chybovost, strach pracovat s míčem - raději míč někam odkopnout - nemám míč, nemůžu udělat chybu, na tomto musíme zapracovat.

Agresivita - často se nám zdá, že se naši hráči jdou utkání tak nějak "zúčastnit", je jim v podstatě jedno, jak utkání dopadne. Tento "zlozvyk" si možná s sebou přinesli z mládežnických kategorií, kde jim bylo neustále zdůrazňováno, že nejde o výsledek, ale o radost ze hry. Rádi bychom tak v dalším období u kluků viděli větší zápal do hry, agresivnější pojetí a to jak na útočné, tak na obranné polovině hřiště.

Práce s míčem po jeho zisku a jeho ztrátě - hráčům chybí odvaha hrát s míčem nahoru - po zisku míče raději volíme zpětnou přihrávku, než abychom se pokusili o překonání soupeře směrem k jeho brance. Hráči mají stále problém s prací s prostorem - zavíráním volných prostorů, přesouváním se do těžiště hry, přebíráním hráčů soupeře, přepínáním po ztrátě míče.

Komunikace - hráči spolu během hry nekomunikují. I když jim neustále říkáme, že komunikace jim při hře velmi pomůže a spoustu herních situací jim usnadní. Během naší hry je na hřišti ticho. Otázkou je proč?

Máte cíle do jarní části sezóny?

Co se týče cílů, odrážejí v sobě herní projev a herní principy současného kádru. Rádi bychom jako realizační tým v jarní části sezóny v naší hře viděli zlepšení ve všech herních principech, které jsem zmínil výše. Rádi bychom také do týmu zapracovali některé talentované hráče z U13, kteří by zvýšili konkurenci v týmu a hlavně by to pro ně byla nová výzva v jejich sportovním růstu. Cíle jsou ale dva ten první je zpracovat na herním projevu a tím spojenými principy. Tím druhým je výsledkový cíl, kde bychom si chtěli do tabulky připsat 12 bodů.

Vyčnívali některé individuální výkony nad ostatní?

Společně s realizačním týmem se klukům snažíme neustále připomínat, že fotbal je kolektivní hra, která je postavena na individuálních výkonech jednotlivých hráčů. Pokud bychom tedy měli ze současného kádru U14 vyzdvihnout některá jména, pak by to byl brankář a kapitán týmu Jakub Gron. I když byl dlouhou dobu jediným brankářem v týmu U14 a nevyhnul se drobným zraněním, udělal na brankářském postu velký progres, navíc si v soutěži připsal 3 branky jako exekutor pokutových kopů. Pokud bychom měli zmínit i některého hráče z pole, jednalo by se určitě o Tomáše Heřmánka. Je to hráč, který k nám přišel z "vesnického fotbalu", nicméně velice rychle „navnímal“ naše herní principy a snaží se na sobě dál intenzivně pracovat. Další hráči z kádru U14, kteří si za svůj přístup k tréninku a zápasům zaslouží pochvalu, jsou Jonáš Marek, Daniel Pešek a Tomáš Topolovský.

Chtěl by jsi něco říci na závěr?

Někomu by se možná mohlo naše hodnocení zdát pesimistické, ale tak tomu není. Je potřeba podívat se pravdě do očí a pravdivě pojmenovat nedostatky, ale na druhou stranu vyzdvihnout i pozitiva. Kluci už jsou v kategorii starších žáků, kde už není možné chválit za každou povedenou kličku, či obranný zákrok. Kluci hrát fotbal umějí, jen je potřeba to ještě herně a výsledkové začít potvrzovat v zápasech jarní části sezóny. S tím se jim budeme jako realizační tým U14 snažit pomáhat.

Na závěr bychom chtěli poděkovat rodičům a hráčům za jejich obětavost, kterou fotbalu věnují a popřát jim krásně strávené svátky vánoční a úspěšný rok 2023