Pavel je dlouholetým hlavním trenérem našeho sportovního střediska mládeže, k čemuž si nabral po odchodu bývalého předsedy klubu i funkci předsedy našeho klubu. Své fotbalové a trenérské zkušenosti nyní předává hráčům kategorie U15, se kterými se v probíhající sezóně pohybuje v popředí divizní tabulky.

Jaké je celkové hodnocení kategorie U15 po podzimní části sezóny?

I když já osobně, jak mě všichni znají, tak jen velmi nerad chválím, tak zde mě a mím trenérským kolegům (Pavel Malimánek, Jakub Mazánek) nezbývá nic jiného, než kluky pochválit za celkový přístup od začátku přípravy až do posledního tréninkového dne roku 2022. Vytvořila se zde super parta, kterou jsme doplnili o nejtalentovanější hráče z ročníku 2009 a kluci táhnou za jeden provaz, což je vidět jak uvnitř v týmu, tak potom v kabině i na hřišti.

U této kategorie je samozřejmě velmi důležitý herní projev, ale už jsou zde sledované i výsledky. Jak se toto podařilo skloubit?

Ano, ta otázka je správně položená. Pro nás jako pro trenéry je samozřejmě nejdůležitější předváděná hra, ale abyste kluky přesvědčili o správné cestě, tak k tomu potřebujete i to druhé a tou jsou výsledky, které jsou dosaženy tou hrou, kterou s trenéry po našich svěřencích vyžadujeme. V kabině máme základní principy, které po hráčích vyžadujeme za každé situace. Těmi základními jsou tři a to OBĚTAVOST, ODPOVĚDNOST, ODVAHA, což po klucích vyžadujeme v každé chvíli ať už jsou na hřišti v kabině nebo v osobním životě. Další principy už jsou spojené přímo s hrou a tam máme šest základních, které chceme vidět v každém tréninkovém cvičení, tak abychom je poté mohli vyžadovat ve hře. Proto bylo velmi důležité kluky přesvědčit o tom, že hra, kterou po nich chceme je přivede k vítězstvím.

Mohl bys nám prozradit jaké herní principy to jsou?

Určitě. Tím úplně prvním je intenzita hry a nasazení každého jednotlivce což je alfa a omega celé koncepce našeho realizačního týmu, jelikož moderní fotbal je postaven na intenzitě hry, kde je velmi důležité 100% nasazení každého hráče na hřišti. Dalším principem je hra s míčem společně se hrou bez míče. Hra bez míče je velmi důležitá, jelikož obsahuje největší časový úsek a vy potřebujete, aby každý hráč byl po celé utkání koncentrovaný, i když se hra zrovna neodehrává bezprostředně v jeho prostotu. Dalším principem je agresivita, to neznamená, že chceme, aby kluci faulovali nebo něco podobného. Právě naopak, chceme, aby kluci byli agresivní na získání míče bez faulu. Proto klukům opakujeme, že nás vlastně při této činnosti nezajímá hráč, ale míč, jelikož každý faul je vysvobození soupeře z nepříjemné situace. S posledně uvedeným principem souvisí i ten další, a to je takzvané přepínání pří změně herní situace. To znamená, že chceme, aby se kluci naučili rychle přepínat a vyhodnocovat, jak se chovat po ztrátě, a naopak zase po zisku míče. Posledním principem je kombinace, což je asi to nejtěžší, jelikož z této činnosti vzniká nejvíce chyb. Ale my jako realizační tým zastáváme názor, že se každý ze své chyb má poučit a bez chyb se nikam neposuneš. Proto i pokud v kombinaci chyby vznikají, tak ji po našich svěřencích vyžadujeme znovu. Něco jiného je, když jedinec opakuje pořád dokola stejnou chybu, tu s tím poté následně řeším a nabádáme ho, aby se danou situaci pokusil vyřešit jinak. V tomto je velmi důležité, aby Vám hráči naslouchali a věřili, že jim chcete pomoci se zlepšovat. Toto někdy není jednoduché, ale mi máme to štěstí, že kluci jsou opravdu učenliví a umí naslouchat našim radám, ale také senebojí konstruktivně diskutovat, což je velmi důležité jelikož to může obohatit jak hráče, tak nás trenéry.

Mohl by jsi nám tedy zhodnotit, jak herní, tak výsledkový projev týmu v podzimní části sezóny?

Začnu tím jednodušším a měřitelnějším, což jsou výsledky. Naše podzimní bilance je 8 výher, 3 remízy a 2 prohry s celkovým skóre 45:21 a ziskem 27 bodů, což znamená přezimování na 2. příčce tabulky. Dle uvedeného by naše hodnocení mohlo být velmi pozitivní. Jak jsem, ale již dříve řekl, tak hodnocení se skládá ze dvou složek. Jednou jsou ty měřitelná a tou jsou výsledky a tou druhou je ta velmi těžce měřitelná a tou je předváděná hra a zde jsme spokojeni tak na 70%. Měli jsme utkání, která jsme odehráli velmi dobře a objevovali se nám tam požadované herní principy. Poté jsme odehráli utkání, kde jsme byli schopni hrát jen v určitých částech utkání a potom tady jsou zápasy, které jsme herně nezvládli. Nejlepší utkání je těžko vybírat asi jich bylo více, ale je to čistě subjektivní názor, za mě to jsou domácí utkání s Kroměříží, Spartou Brno a Znojmem. Naopak těmi nepovedenými zápasy jsou utkání ve Žďáře nad Sázavou a domácí utkání s Líšní.

Takže je pořád co zlepšovat, na čem je tedy potřeba zapracovat do jarní části sezóny?

Tak zlepšovat se kluci musí celý svůj život ať na hřišti, tak v osobním životě. Tady asi nebudu moc konkrétní. Budeme i nadále pracovat na již vyjmenovaných principech, tak abychom se posunuli zase o kousek dál ať jako tým, tak kluci jako jednotlivci. S jednou věcí jsme ovšem na podzim měli obrovské problémy a na tu se v zimní přípravě my jako trenéři zaměříme a budeme u ní velmi nároční a tou je koncovka. Tato činnost nás opravdu hodně trápí a pokusíme se ji na jarní část sezóny zlepšit, jelikož v kádru máme hráče, kteří se do šancí dostat umí, ale zakončení těchto situací není úplně ideální. Proto na tuto činnost budeme v přípravě klást opravdu velký důraz. No vidíš a hned bych si vzpomněl i na další naši činnost, která nebyla ideální a tou je chování v obou vápnech ať při obranné tak útočné standardní situaci, kde se chováme velmi laxně a nezodpovědně.

Jaké cíle si dáváte jako realizační tým do jarní části sezóny?

Už to tady několikrát zaznělo, jsou dva směry ten herní a ten výsledkový. Pro nás jako pro trenéry je důležitější ten herní. Takže naším cílem do jarní části sezóny bude abychom v co nejvíce utkáních byli mi tím dominantním týmem, který bude většinu utkání diktovat tempo hry. Potom tu mám ještě dva takové mé osobní cíle a těmi jsou vstřelené a obdržené branky. Chtěl bych na jaře tento poměr ještě vylepšit. Na konci sezóny bych na kontě vstřelených branek rád viděl číslovku 100, zato v kolonce obdržených bych rád zůstal pod číslovkou 35. Co se výsledků týče, tak ty se odráží v postavení v konečné tabulce a tu si hráči nastavili před začátkem sezóny sami. Jejich lístečky máme uložené v pokladničce a jsme sami zvědaví, jak nám to na konci sezóny vyjde. Ale abych byl konkrétní i já, tak bych chtěl abychom neskončili hůře než na podzim.

Poslední otázka je na současný kádr. Byl zde některý z hráčů, který vyčnívá nad ostatní?

Fotbal je kolektivní hra a já jednoznačně musím pochválit celý tým, za celkový přístup. Tím nechci říct, že na podzim nebylo vidět několik velmi dobrých individuálních výkonů. Je potřeba ale zmínit, že všechny tyto individuální výkony byly podpořeny tím týmovým, kdy tým tyto individuální výkony podpořil. Takže vybrat individuální výkony jmenovitě je velmi obtížné. Možná bych chtěl vyzdvihnout dvě věci, jednou je kapitán Dominik Vomela, ani tak nejde o jeho výkony na hřišti, kde si drží dlouhodobě vysoký standard, ale jde zejména o to, jak k roli kapitána přistoupil a stal se přirozeným vůdcem týmu, za kterým tým jde. Dalším co bych zmínil je tabulka střelců, kde máme 3 hráče v první pětce nejlepších střelců soutěže. Ondra Pokorný je první s 12 góly, Tomáš Minařík je třetí s 9 brankami a Michal Mareš je pátý s 8 brankami, což si myslím, že je velmi dobrý počin, i když zejména Ondra Pokorný těch gólů mohl mít na svém kontě daleko více.

Nějaké slova na závěr?

Určitě. Mé poděkování patří všem, kteří se na chodu kategorií starších žáků podílejí. Jmenovitě je to hodně jmen, ale oni určitě vědí. Máme tady podle mě velmi dobrou partu trenérů, kterým jde o posun hráčů, kteří nám byli svěřeni. Všem přeji krásné svátky a hodně zdraví a pohody v novém roce a samozřejmě plno elánu do druhé poloviny soutěže.