Havlíčkobrodský odchovanec, který převážnou část své mládežnické kariéry strávil v FC Vysočina Jihlava a následně sbíral zkušenosti jak v českých (Krajský přebor, divize), tak rakouských soutěžích Tyto své nabité zkušenosti nyní úspěšně předává svým svěřencům v kategorii U17.

Radku mohl bys nám v pár větách zhodnotit podzimní část sezóny?

Podzimní část soutěže můžu hodnotit jenom pozitivně. V U17 se nám sešli dva ročníky, které dlouhodobě nebyly v rámci svých soutěží konkurenceschopné. Nicméně se nám potvrdilo to, s čímž jsme s vedením klubu tak trochu počítali. A to s tím, že se nám podaří kádr U17 doplnit hráči, v rámci přechodů ze základních škol na střední školy. To byl ovšem jen jeden z důvodů. Tím druhým a ještě důležitějším faktorem byli samotní odchovanci klubu, kteří ukázali, že mají na to hrát velmi dobrý fotbal. Společně s kvalitním a odpovědným přístupem k tréninkovému procesu se dostavil i úspěch v podobě 4. místa v průběžné divizní tabulce, s čímž jsem na začátku soutěže vůbec nepočítal.

Máš nějaká utkání, které by jsi chtěl v rámci podzimu vyzdvihnout?

Mezi utkání, které bych vyzdvihnul je určitě výhra na Spartě Brno. Zde jsme vyhráli 4:2 po skvělém týmovém výkonu, kdy na klucích bylo vidět od první minuty, že si přijeli pro výhru a také tomu odpovídal náš herní projev. V tomto utkání kluci splnili vše na 100%. Další zápas, který hodnotím jako velmi vydařený, je zápas s MFK Vyškov, vedoucím týmem soutěže. Utkání jsme sice prohráli 4:3, ale po skvělém výkonu, kde jsme dvakrát vedli, ale bohužel jsme nezvládli závěr utkání. Posledním utkáním, které hodnotím velmi pozitivně je utkání ve Znojmě, kde jsme vyhráli 0:1 gólem v 90. minutě. V tomto utkání si kluci sáhli na dno svých sil. Na hřišti byl vidět oboustranně skvělý a bojovný výkon. Nakonec se fotbalové štěstí usmálo na nás.

A nějaké nepovedená utkání se také našla?

Samozřejmě. Mezi ty nepovedené zápasy bych vybral zápas, kde jsme doma ztratili body ve třetím kole proti Slavii Kroměříž. remízu jsme zachraňovali až ke konci zápasu. Toto utkání jsme nezvládli hlavně co se týče individuálních výkonů, což bylo spojené s naprosto zbytečnými individuálními chybami a podceněním soupeře. Další zápas a shodou okolností opět domácí bylo derby proti Chotěboři. Zde jsme měli celý zápas balón na svých kopačkách, ale bohužel jsme nebyli schopní vyřešit poslední třetinu hřiště a hrát do plné obrany, kde naopak Chotěboř předvedla velmi dobrý defenzivní výkon.

Jak vypadal herní projev týmu v průběhu podzimu?

Náš herní projev je založen na herním systému 4-3-3. Hra je založena na velmi dobré organizaci hry, která začíná od gólmana přes osu týmu. V každém utkání po klucích vyžadujeme několik herních principů. Těmi nejzákladnějšími jsou vysoké tempo hry a nasazení všech hráčů. Trpělivost s míčem i bez něj. Dalšími principy, které ve hře U17 můžete vidět je konstruktivní výstavbu hry od gólmana, vysoká hra krajních beků, sbírání odražených míčů, chování v osobních soubojích a kvalitní pohyb bez míče, zejména u středových hráčů. Posledním principem je vysoký agresivní presing týmu, který začíná již u útočníků na velkém vápně soupeře. V neposlední řadě si jako trenér zakládám na chování a vystupování svých hráčů, jak na hřišti tak mimo něj, jelikož fotbal není jen o hře, ale také o výchově.

Kádr už jsme nakousli, ale vyzdvihl by jsi nějakou individualitu po podzimní části?

Určitě bych začal tím , že bych chtěl před celým týmem smeknout a poděkovat jim za to, jak od prvního tréninku přistoupili ke svým fotbalovým povinnostem. Zodpovědně trénovali, snažili se co nejméně vypadávat z tréninkového procesu. Někdy to bylo až moc, což jsme museli krotit a vysvětlovat, že je někdy na škodu naskočit zpět třeba nedoléčený a podobně. V kabině cítím jak všichni táhnou za jeden provaz, udělala se nám tam skvělá parta. Toto se samozřejmě potom odráží i na hřišti, kde kluci bojují jeden za druhého, což je velmi důležité. Těší mě, že klukům rostlo každým zápasem zdravé, vítězné sebevědomí, které bylo vidět téměř v každém zápase. Bylo skvělé také pozorovat chování našich hráčů jak v zápase, tak mimo hřiště, které bylo velmi dobré. Jsem rád, že kluci poznali konkurenční prostředí, které některým hráčům určitě prospělo v jejich výkonech.

A jaké jsou cíle do jarní části sezóny?

Do jarní části sezóny by jsme určitě chtěli zapracovat na útočné fázi a vetší efektivitě při zisku míčů na útočné polovině. Také bychom chtěli s kluky zapracovat na řešení gólových situací a proměňování šancí. Ve středové řadě by jsme se chtěli zaměřit na větší pohyb bez míče a lepší řešení finálních přihrávek. V defenzivní části chceme zapracovat na tom, abychom byli více dominantní v osobních soubojích a nedělali zbytečné individuální, ale i systémové chyby. Co se týká výsledkových cílů, tak bych byl spokojen kdyby jsme nadále byli na dostřel se špičkou tabulky. Věřím, že pokud kluci budou nadále poctivě pracovat, tak jsou schopní se tam udržet. Po rozvojové stránce, bych chtěl kluky pomalu připravovat hlavně mentálně na přechod do U19 a poté do dospělého fotbalu, kam by už někteří hráči pomalu mohli nakukovat.

Slovo na závěr?

Určitě chci poděkovat Martinu Turkovi a Jaromíru Kubátovi za skvělou spolupráci, pomoc, servis a podporu po celou podzimní část sezóny. Věřím, že i na jaře nám to bude fungovat, jako doposud.