Jindřich Adamec je u kormidla divizního týmu od února 2022. Několik sezón, před převzetím týmu jako hlavní trenér, působil u týmu v roli asistenta. Mohl tak „navnímat“, jak to v dospělé kategorii z pohledu trenéra funguje. Po podzimní části sice není postavení jím vedeného týmu lichotivé, ale jako správný trenér neztrácí víru, a věří, že se tým v co nejkratší době posune tabulkou do vyšších pater tabulky.

Jindro, jak bys shrnul letní přípravu na probíhající divizní ročník?

Přípravu na podzimní část sezony jsme zahájili 18. července s velkým optimismem po celkem úspěšném konci jarní časti sezony a konečném 7. místě. Mužstvo se nám podařilo udržet ve stávajícím složení, a naopak ještě posílit o 3 hráče z toho dvěma s třetiligovými zkušenostmi. Martin Pavlík se vrátil do mateřského klubu se zkušenostmi z FC Vysočina Jihlava a Velkého Meziříčí. Další letní posilou je Adam Novák, který působil ve třetiligové rezervě FC Vysočiny Jihlava. Poslední posilou Je také náš odchovanec Jakub Pavlas, který prošel mládeží v FC Vysočina Jihlava a k nám přišel ze Slavoje Polná, kde byl režisérem hry celku z Polné. S takto složeným kádrem jsme chtěli naplnit předsezonní vysoké ambice klubu, což se nám bohužel hrubě nepodařilo. Do přípravných utkání se zapojilo celkem 36 hráčů včetně 4 brankářů. Po odehraných přípravných utkání a solidních herních výkonech, byl kádr A-týmu zúžen do podoby 15 hráčů+3 brankáři.

Jindro, jak hodnotíš průběh podzimní části sezóny?

Prvním ostrým testem před začátkem divizní sezony pro nás bylo utkání předkola domácího poháru, kde jsme přivítali třetiligové Velké Meziříčí. V utkání jsme rozhodně netahali za kratší konec a soupeři jsme byli více než vyrovnaným soupeřem což nás na začátek divizní soutěže hodně motivovalo. Divizní sezonu jsme odstartovali dvěma zápasy na hříštích soupeřů Břeclav (0:1), Stará Říše (2:0), kde jsme po herní stránce podali výkony, které se blížili našemu ideálu. V obou případech jsme měli utkání pevně ve svých rukách a o lepší bodový start do soutěže nás připravila pouze slabá koncovka v prvním utkání.

Myslíš, že zlomem mohlo být smolné utkání s Lanžhotem?

Domnívám se, že toto utkání bylo opravdu zlomovým utkáním. Po sebevědomém prvním poločase, který jsme jasně ovládli a vedli 2:0 jsme po nucených střídáních utkání nakonec nezvládli a na své konto jsme si připsali pouze bod za remízu 2:2. Zde započalo období, kdy mužstvo postihla velká zdravotní, herní a výsledková krize.

Jak se tato krize na týmu projevila?

I když jsme měli na začátku sezóny dostatečně široký kádr, tak vinou různých okolností (zranění, škola, zaměstnání), se nám tým značně zúžil což bylo v průběhu odehraných utkání znát. Asi nejhorší utkání podzimu jsme odehráli v Humpolci, který ve vzájemném utkání získal první body v sezóně (0.2) Dalšími utkání jsme se dostávali do hlubší a hlubší výkonností a výsledkové krize. Domácí utkání s juniorkou Vysočiny Jihlava (2:6) nám ukázalo defenzivní nedostatky celého týmu. Následovalo další utkání v Bystřici, kde jsme vydolovali šťastný bodík za remízu (0:0). Po těchto výsledcích a velkých rotacích v základní sestavě si mužstvo přestalo herně věřit a s přibývajícím tlakem na úspěšný výsledek na tým padla velká psychická deka, ze které jsme se nebyli schopni dostat za celý zbytek podzim.

Můžeš nám popsat, jak jsi viděl zbytek podzimní části sezóny?

Ve zbytku podzimu jsme uhráli pouhé 3 body za remízy 0:0 v nichž jsme body ztratili pouze v Tasovicích, kde jsme podali bojovný, zodpovědný a herně velice podařený výkon. Sezonu jsme tedy zakončili na 12 místě s 8 body s pasivním skóre 8:22. S konečným umístěním panuje v klubu, „realizáku“ i v týmu velká nespokojenost. Nepodařený podzim nám ukázal několik věcí. Tou zásadní je, že nám chybí typický hrotový útočník, dalším, kdo v týmu chybí je hráč, který by mužstvo dokázal strhnou i v nepříznivých situacích.

Budeš po vedení klubu žádat doplnění týmu na těchto postech?

Určitě se s vedením klubu budeme snažit kádr doplnit o typologicky vhodné hráče. Bohužel hráčský trh je velmi omezený a po těchto hráčích je poptávka na celém fotbalovém trhu, a proto je to velmi složitě dostupné „zboží“.

Jak bude vypadat meziobdobí mezi koncem sezóny a začátkem zimní přípravy?

Myslím, že tím nejdůležitějším je, aby si kluci hlavně psychicky odpočinuly a takzvaně vyčistili hlavy a na začátek zimní přípravy přišli pozitivně nastavení. Chceme, aby se kluci věnovali především mimo fotbalovým aktivitám.

Jak bude vypadat přípravné období na jarní část sezóny?

Na začátek kalendářního roku kluci dostanou individuální plány, abychom mohli 10. ledna zahájit plnohodnotnou zimní přípravu. V průběhu ledna nás čekají 4 tréninkové jednotky týdně, ve kterých se chceme zaměřit především na fyzickou kondici. S prvním únorovým týdnem přejdeme do klasického cyklu tří tréninků týdně a víkendových přípravných utkání. Zde už budeme klást velký důraz na herní projev a principy, které chceme do naší hry opět dostat.

Co myslíš, že Vám pomůže v jarní části sezóny, abyste se posunuli tabulkou o poznání výše?

Především poctivý a kvalitní tréninkový proces. Máme dlouhé přípravné období na to, abychom do týmu dostali automatismy, které chceme v naší hře vidět. Dost kvalitních přípravných utkání, ve kterých chceme získat zpět ztracené sebevědomí.

Máš něco, co bys chtěl fanouškům klubu vzkázat?

Ano, chtěl bych jim poděkovat za jejich podporu i v této nelehké situaci. Pevně ale věřím, že tým, který zde máme má velký potenciál a kvalitu na to, aby se z této nelehké situace dostal. Věřím, že po kvalitní zimní přípravě do jarní části sezóny vstoupíme úspěšně, jelikož tomu nahrává i náš los, kdy během prvních čtyř kol hrajeme třikrát doma (Břeclav, Stará Říše a Humpolec). Všem přeji krásné prožití vánočních svátků a úspěšný vstup do nového roku a těším se až se uvidíme opět na Losích.